Victor Borge rejste kun på første klasse

norwegian boeing b787 dreamliner victor borgeBAGSPEJLET: På haleroret på to langrutefly, Boeing 787, hos Norwegian sidder portrætter af to kendte danskere nemlig H.C. Andersen og Victor Borge. Den ene rejste med hestevogn, den anden på første klasse. – Men pænt af nordmændene alligevel.- Gense Erik Ryge og Victor Borge i Oslo.

Af Ejvind Olesen

Det går godt for lavprisselskabet Norwegian i øjeblikket, selv om de fortsat må vente på permanent tilladelse fra USA, som nu får EU til fuldt berettiget at rejse en sag mod amerikanerne.

Hvordan Victor Borge ville have taget parti – om overhovedet noget – i dag mellem EU og USA kan vi ikke vide. Hvad vi ved er, at han aldrig ville være fløjet med et lavprisselskab. Sådan ville det også have været med Norwegians ellers gode produkt.

Om flyenes indretning har Borge og jeg løseligt talt flere gange, og jeg har faktisk drukket morgenkaffe med ham ved et par lejligheder. Ligesom jeg også har været medarrangør af tre koncerter i New York og Los Angeles, hvor vi bagefter har diskuteret mangt og meget. Et par gange har vi skrevet sammen. Det hele startede, da han skulle være hovedtaler ved Rebildfesten et år.

Det samme forhold har den tidligere nordiske chef for Icelandair, Emil Gudmundson, haft. Emil fortæller mig, at han havde et møde med Borge på suiten på Angleterre, fordi han gerne vil have ham til at stoppe op i Island til et show eller to. Hvilket lykkedes mere end en gang derefter.

”Ja men Emil du ved jo, at jeg kun rejser på første klasse.” ”Ja,” svarede Emil, ”men så klarer vi det.”

Der blev indrettet en lille 1. klasse – en særskilt række – på Icelandairs fly til Reykjavik, og igen en på flyet til New York.

”Han ville helst være sig selv. Vi bestilte særskilt måltid og satte en af vore godt udseende danske stewardesser til udelukkende at tage sig af ham. Han var glad og roste os meget. Det kom senere både Icelandair, Hotel Loftleidir og Island til gode,” fortæller Emil fra Reykjavik.

Mens SAS havde 1. klasse var det heller ikke noget problem. Enten betalte sponsorerne den dyre billet, eller også blev han altid upgradet. Også fordi han aldrig glemte at tale om Danmark og om SAS, når han var ude i den store verden – og hjemme i USA.

Om sit forhold til Norge (og Sverige) var der kun varme og humoristiske følelser. Da han så en plakat med teksten ”Vi elsker Norge” kom han med bemærkningen ”Kan de nu ikke engang stave mit navn rigtigt”.

Ved en af koncerterne i Oslo, som jeg genså forleden, var det med særlige følelser. Fordi vores kollega på Take Off og min gode ven Erik Ryge, som desværre ikke lever mere, dukkede op.

Vil man se med så søg på Google ”Victor Borge Norge”. Showet er fra november 1980 i Koncerthuset i Oslo.

Både Emil og jeg er ambivalente i spørgsmålet om Borge selv ville have tilladt at have sit portræt på Norwegians haleror.

”Familien er taknemmelig over, at Norwegian har valgt denne hyldest,” siger datteren Janet i en pressemeddelelse fra Norwegian. Så kan vil andre vel også være det.

Med H.C. Andersen er det lidt andet. Her kan vi ikke spørge børnene. Og store passagerfly kendte han ikke. Men pænt af nordmændene at tage ham med. Trods alt er han mere kendt ude i verden end selv Victor Borge.

At vi andre så godt kunne have tænkt os, at det var SAS, der havde fået den ide, er en helt anden historie. Undskyld eventyr.