SAS og CAU mødtes i Arbejdsretten

sas flyLUFTFART: Strejker sidste år hos SAS kabinepersonale i Danmark kan koste fagforening mindre millionbod. Konflikten var i Arbejdsretten i fredags, hvor en udtalelse til standby.dk var en del af SAS bevismateriale.

Gjorde fagforeningen for de kabineansatte hos SAS i Danmark, Cabin Attendants Union, nok for at stoppe de overenskomststridige strejker i nogle februar-dage sidste år? Ja, siger CAU, nej, siger SAS.

Sagen har baggrund i, at SAS i efteråret 2014 købte Cimber og fra marts sidste år ville overføre 147 SAS  kabineansatte til Cimber – på Cimbers, efter CAUs mening, dårligere overenskomst med Flyvebranchens Personale Union under LO. Alle 147 er nu tilbage til SAS.

Men en udtalelse til standby.dk i de hektiske februar-dage sidste år fra en siden, af andre årsager, fyret CAU-pressechef, blev gentagne gange bragt op i fredags i Arbejdsretten.

Under vidneforklaringerne i Arbejdsretten var der mange referencer til en række medie-artikler i februar-dagene sidste år. SAS krævede op til tre mio. kr. pga. udtalelserne til bl.a. standby.dk

I fem dage i februar sidste år nedlagde kabineansatte hos SAS i Danmark arbejdet. De og deres fagforening, CAU, var utilfredse med tvangsoverflytninger af 147 medlemmer til SAS nye produktionsselskab, danske Cimber.

Povl Arne Petersen, daværende kommunikationsansvarlig hos CAU, sagde til standby.dk: ”CAU skal i dag (25. februar 2015) mødes med SAS. Medlemmerne i CAU afventer mødets resultat; er det ikke tilfredsstillende, kan CAU ikke udelukke nye arbejdsnedlæggelser.”

CAU dementerede aldrig hans udtalelse, konstaterede SAS advokat i fredags i Arbejdsretten.

SAS mente ikke, at CAU gjorde tilstrækkeligt for at stoppe den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse.

CAU skulle skriftligt, ikke kun mundtligt, have pålagt sine medlemmer at genoptage arbejdet, ikke blot have opfordret til det under fællesmøder på Hilton Copenhagen Airport, lød kritikpunktet.