Når et krydstogt bliver en kedelig oplevelse

anthem of the seasTORSDAGSKLUMME: Flere meteorologer i USA mener ikke, Anthem of the Seas skulle have haft lov til at sejle ud fra New York i søndags – og vejret har det mærkeligt nok med at drille, når man skal på krydstogt.

Af Ejvind Olesen

Hvis krydstogter er ens primære ferieoplevelser, undgår man ikke før eller siden at løbe ind i en storm eller det, der er værre, som for eksempel en decideret orkan. Normalt sætter det ikke synderlige spor, fordi moderne skibe med stabilisatorer er umådeligt søstærke.

Jeg har været i Caribien, mens en orkan rasede, men kom heldigvis udenom. Jeg har sejlet med på krydstogt over Atlanten og i den grad blive drillet af vejret, så vi ikke kom i havn, hverken på Færøerne eller i Canada, men havde en fin tur i øvrigt på havet. På trods af de høje bølger og selve stormen.

Jeg har også sejlet mellem Southampton og New York med en oceanskib, Queen Mary 2, der er bygget til ruten – lige forbi, hvor Titanic gik ned – men intet rørte det stærke skrog. Hverken inden døre eller ude på dækket.

Hvis der er udsigt til dårlige vejrforhold, rådfører kaptajnen sig normalt med sit kontrolcenter i hovedkvarteret. For Royal Caribbeans tilfælde altså i Miami. Hvilke muligheder giver vejrudsigten?

Det har naturligvis også været tilfældet i weekenden, inden Anthem of the Seas lagde ud fra New York med kurs mod Florida med 4.500 passagerer om bord. Må man da håbe. For nu blev det en slem tur med seks timer i kahytterne under voldsom søgang og retur til New York.

Men i går forlød det i amerikansk presse og helt op til det politiske felt med senator fra Florida, at der var noget helt galt i den beslutning.

I USA Today siger den vagthavende meteorolog fra Weather Bell ”at Anthem aldrig burde have haft lov at sejle ud med den vejrudsigt.”

En kollega fra et klimacenter i den sydøstlige region fastslår, ”at Royal Caribbean skulle ansætte folk med forstand på vejrudsigter. Der er foretaget en meget dårlig vurdering.”

Den demokratiske senator Bill Nelson fra Florida vil have den nationale sikkerhedskomite til at vurdere afgørelsen:

”Hvordan i alverden kan et krydstogtselskab finde på at sejle ud med over 4.000 passagerer i en sådan vejrudsigt?” spørger han i avisen

Royal Caribbeans talskvinde Cynthia Martinez siger, at rederiet på nuværende tidspunkt ikke har yderligere kommentarer. Indtil hele forløbet er nærmere undersøgt.

Men her slutter den urolige søndag ud for South Carolina ikke. Flere erstatningssager fra passagerer, som også er blevet psykisk påvirket, er på vej. Man er vel i USA.