Man ligger, som man selv har redt

Barcelona.

BAKSPEJLET: Når Barcelona og Venedig konstant beklager sig over de mange turister, som truer det lokale liv og miljø, har de selv bedt om det. Både Spanien og Italien har forsøgt at udbygge turiststrømmen til de attraktive byer for at redde økonomien.

Af Ejvind Olesen

Venedig har siden midten af halvtredserne været et trækplaster for danskere på ferierejser. Engang med tog eller i bil, men ikke med charterfly. Det forbød monopolet, som beskyttede de dyre rutefly. Selv var jeg i kanalbyen omgivet af gondolieres til grove overpriser i 1956.

Anderledes var det med Barcelona, som var vort spanske trækplaster, og som var så langt væk, at man nåede det med rutefly, som de færreste havde råd til. Og charterflyene havde kun grønt lys til Mallorca, Malaga og Costa del Sol, som skreg efter turister og fik ødelagt miljøet med serier af hoteller med skæmmende arkitektur.

De små charmerende fiskerlejer blev helt forandret, mens den lokale økonomi fik det bedre. Flere af den slags satte skub i turismen. Nu er det ved at gå galt i Barcelona, mens Mallorca heldigvis er som forandret med kvalitetsbyggeri og importerede afrikanske palmer til de flotte rengjorte strande.

Mallorca har vist, at det godt kan betale sig at satse på kvalitet for gæster, som ikke kun interesserer sig for grisefester og dårlige vine (dem er der ikke så meget af som før i tiden).

Den danske TV-serie om Radio Merkur fra dengang omkring 1960, med navne  som Nina Holm, Simon Spies og Povl  Møller Tåsinge, der  i starten var med omkring Aero Lloyd. Små fly med kun plads til 20 passagerer. Flot klingede det fra båden ude i Øresund: ”Er vejret dårligt, og humøret sløjt, så flyv til Mallorca med Aero Lloyd.”

Stop nu brokkeriet i Barcelona og lær jeres gæster og jeres egne indbyggere, hvordan man opfører sig som gæster og værter i et fremmed land. Lær af Mallorca fra 1960 og op til i dag.  Ellers kunne det være, at vi vælger Madrid i stedet for.