Kun terror og valutakurser ændrer et rejsemønster

Ejvind Olesen.

Ejvind Olesen.

WEEKENDKLUMME: Efter det overraskende amerikanske præsidentvalg er der i visse lande formodning om, at det vil koste USA turister, især fra Storbritannien. Det holder ikke en skøjte.

Af Ejvind Olesen  

Det rører næppe den danske rejselyst, at Donald Trump bliver ny præsident i USA i januar. Det fremgik forventeligt også af udtalelser her på siden i går fra danske rejsebranchefolk i nøglepositioner.

Der er faktisk kun to ting, der kan påvirke vores rejselyst i global sammenhæng. Sådan er det i de fleste lande, selv om nogle påvirkes af deres regeringer til at blive mere nervøse, end vi gør i Danmark.

Frygten for terror og betydelige svingninger til en dyrere valutakurs kan ændre vort rejsemønster. Stort set ikke andet, bortset fra naturkatastrofer naturligvis.

De fleste er bedøvende ligeglade med, hvem der styrer det land, vi rejser til, hvis man ser væk fra de to nævnte stopklodser. Har man hørt om nogen, der ikke skulle på krydstogt i år til St. Petersborg, fordi Putin er præsident? Nej naturligvis ikke, men nok om nogen, der har måttet acceptere aflysninger af krydstogter til Krim og Sortehavet på grund af terror og politiske uroligheder. I den forbindelse er det mere krydstogtselskaberne, der har været bange på vegne af deres passagerer.

Turisttallet, også fra Danmark, er faldet drastisk i år til Egypten og Tyrkiet og lidt mindre til Tunesien, hvis man måler i procenter. Terrorrisikoen var overhængende. Briterne fik ny præsident og melder sig ud af EU (Brexit). Det har til gengæld betydet flere turister, fordi pundet er faldet en hel del.

Politiske uroligheder og flygtningestrøm har ikke ændret danskerne appetit på Grækenland som feriemål. Præsidentskiftet betød ingenting. De fleste aner ikke engang, hvad han hedder.

Hvis man skal tro Travel Mole, som vi citerede i går om situationen efter valget af Trump, vil 31 procent af briterne, USAs største marked i Europa, genoverveje om de vil rejse til USA efter Trumps sejr.

20 procent sagde, at det vil de ikke, så længe Trump er præsident. Også hos de britiske forretningsrejsende vil færre rejse efter valget.

Den undersøgelse tror jeg ikke en skøjte på. ”Vi ville så gerne til sommer en tur til San Francisco, men nu tager vi til Portugal i stedet for.” Vel gør de ej. De lever fint med deres USA-rejser uanset hvem, der er præsident.

I det hele taget skal man være meget varsom med den slags meningsmålinger, som britiske Travel Mole har foretaget. Er der noget, der er kikset i den senere tid i USA, England – og i Danmark, så er det meningsmålinger.

Det er bare en stor nedtur. Bliver du spurgt, om du går ind for Trump i USA, svarer du nej, men stemmer ja. Går du ind for, at briterne skal melde sig ud af EU, svarer du nej, men stemmer ja. Vil du følge Dansk Folkeparti ud af EU siger du nej, men stemmer ja. ”Sådan er det bare,” for nu at citere Margrethe Vestager i en helt anden forbindelse.

Gælder det derimod prisen på rejsen, er påvirkningen en helt anden. Selv efter valget i USA er dollaren ikke faldet, men til gengæld raslede pundet ned efter Brexit. Det har givet briterne betydeligt flere turister. Både på grund af rejsens pris, men også på grund af den billigere shoppingtur.

Det er de færreste, der planlægger ferierejsen og business turen efter, om de kan li` statsoverhovedet.

Er det slemt eller egoistisk? Nej, faktisk ikke. Naturligt at vi skeler til, om vort liv er i fare. Men man skal være meget politisk engageret, før det spiller nogen rolle, hvem der er konge eller præsident. Eller dronning for den sags skyld, nu vi ikke fik en kvindelig præsident i USA i denne omgang.

God weekend.