Hvornår smager flymad bedst?

4
Ejvind Olesen
Ejvind Olesen

WEEKENDKLUMME: En ny undersøgelse af forskere fra Nestlé vil overbevise os om, at maden smager bedre i højden med mere intens smag og aroma. Skal vi nu tro på det, jo højere vi kommer? Det højeste jeg har været var med Concorden i 18.000 meters højde. Det blev smagen ikke bedre af.

Af Ejvind Olesen

Vi fik en fremragende betjening, champagne, dyre vine og lækkert udseende flymad serveret i et flow med den ene ret efter den anden. Dertil champagne, dyre vine, frugt og chokolade. Det var, som det skulle være, da jeg fløj med Concorden med British Airways i 1976 fra London til Bahrein.

Men smagte maden bedre end de prøver, vi havde fået nede på landjorden i terminalen inden afrejsen? Næh, ikke som jeg husker det. Men det burde det måske, hvis man skal tro nogle forskere, som mener at have fundet ud af, at maden smager bedst i højden.

Nesté-forskere har opdaget, at madlavning i 3.600 meters højde, hvor trykket er laverede og vand koger ved 85 grader, giver en mere intens smag, bedre aroma og stærkere farve. Næringsværdien i højden er også bedre. Et bevis skulle være at finde på skiferien og de højt beliggende restauranter.

Jeg har også fulgt tilberedningen i et Thai køkken på øverste dæk i en Boeing 747 hos Thai Airways under en flyvning til København i 12 kilometers højde. Med uddeling af smagsprøver. Det var spændende, det var lækkert, men det var det også på 1. klasse i lavere luftlag.

Jeg har aldrig forbundet flymad med forskel i kvalitet efter højden, men nok så meget efter hvilken klasse man fløj på og med hvilket selskab.

Helt som nede på landjorden, synes jeg aldrig det bliver. Og hos nogle selskaber har sparekniven ramt så hårdt, at jeg ikke kan forstå, man vil være det bekendt. Intet selskab og ingen sandwich nævnt i den forbindelse.

Nu har jeg lovet min hustru, at vi i sommer vil prøve at spise på restauranten på Himmelbjerget – og så drage en sammenligning.

God Weekend

DEL ARTIKLEN
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

4 Comments on "Hvornår smager flymad bedst?"

Notify of
avatar
Jens
Jens
det er faktisk rigtigt at flymad smager anderledes i flyhøjde end på landjorden. Specielt vin har en anden smag. Nogle flyselskaber tester deres mad og vin i flyhøjde før det bliver godkendt. Et af problemerne ved mad er de begrænsede tilberednings muligheder plus at maden til dels skal være forkogt/stegt og derefter opvarmes – normalt i en konveks ovn. Derfor smager sammenkogte retter oftest bedre da de egner sig bedre til simpel opvarmning. Den manglende kvalitet ligger mest i de budgetter flyselskaberne har. F.eks bruger Amerikanske luftfartsselskaber i gennemsnit ca. 30 USD per passager på langruter. Europæiskes ca. 40 og… Read more »
Jan Mikkelsen
Jan Mikkelsen

Jo… Mange teorier….

Men jeg holder nu med Ejvind…..

Jens
Jens

Problemet er bare at Eivind ikke har helt ret. Jeg har arbejdet i LSG Skychefs en del år på deres hovedkontor i Frankfurt så jeg ved hvad jeg taler om. De fleste af de personer der er ansvarlige i selve luftfartsselskabet ved ikke så meget om maden de går mere efter præsentation.
Men generelt er jeg da enig med Eivind at flymad ikke er så spændende men det kunne det være for de samme penge hvis man tænkte sig om.

Jens
Jens
Eivind har da ret. Flymad er ofte kedeligt. Men at maden smager anderledes på landjorden end i flyhøjde er noget der har været kendt bland de fleste flyselskaber i l lang tid. derfor tester nogle selskaber deres mad i flyhøjde. Problemet med at tilberede mad i flyet er de begrænsede opvarmningsmuligheder. Nå maden testes i køkkenet smager den som regel fint men ændrer sig i flyhøjden. Plus det er altid genopvarmet mad da intet må komme på flyet i rå tilstand.Jeg har selv arbejdet i airline catering i en del år. Vinen smager også anderledes i flyhøjde under et andet… Read more »
wpDiscuz