Hele ugen alene

Ejvind Olesen.

WEEKENDKLUMME: Hvis man ikke selv kan bestemme, hvem man skal dele seng med på en grupperejse, er det sjovere at være alene. Det har bare altid været dyrere. Nu vil flere og flere prøve i takt med, at priserne bliver rimelige, fordi hoteller og krydstogtskibe kalkulerer anderledes i ydersæsonen.

Af Ejvind Olesen 

Det glade budskab op til sidste weekend kom fra Ældre Sagen og Spies, der vil arrangere flere rejser, som er færdigsyet enlige ældre over 50 år. Det har andre gjort før dem. Først med decidere singlerejser var Albatros Travel, som bureauet fik Danske Rejseskribenters årspris for. I det ny koncept er deltagerne sikret enkeltværelse, og der er tilbud om fælles arrangementer. Andre, som for eksempel TUI, har samme system med tilbud uden aldersgrænse.

Det med enkeltværelser har altid været et problem. Hotellerne vil helst have mindst to i hvert rum. Det er der flest penge i. Det samme gælder krydstogtskibe og færger med kabiner. Man kalkulerer i prisen på et værelse, som derefter deles med to. Der er ikke mere den store forskel på et enkelt og et dobbeltværelse i størrelse.

I sin tid sagde vi, at ’et enkeltværelse er et lokale, der er for lille til at være et dobbeltværelse og for stort til at være et kosteskab’. Enkeltværelser var samtidig placeret i nærheden af køkkenet, oven på et diskotek, eller nabo til elevatoren.

Jeg har oplevet rejsearrangører, som placerede to for hinanden ukendte gæster på samme værelse. Og solgte det som ’et halvt dobbeltværelse’. Det fyldte godt op. Jeg har som ansvarlig engang sagt nej til at acceptere en sådan indkvartering for ikke at ødelægge ferien for alle parter.

Jeg har set en ældre kvindelig deltager, storryger og A-menneske, som stod op midt om natten, blive indlogeret i samme værelse som et yngre B-menneske og ikke ryger, som helst ville sove til frokosttid. Det siger selv, det skal gå galt, og det gik galt. Men alligevel. Vi måtte finde en nødløsning for, at den ene ikke skulle rejse hjem før tiden. De vidste, at de ikke kunne klage, for de havde selv accepteret.

Systemet betingede, at de to, der blev lagt sammen, skulle være af samme køn. Heldigvis har jeg kun en enkelt gang været tæt på, at vi tog fejl. Fordi der skete tilnærmelser i nattens løb, som vi ikke havde regnet med.

Min erfaring til ovenstående er baseret på fire år med DSB Selskabsrejser og derefter to år med Ungdommens Rejsebureau. Hos sidstnævnte måtte vi ikke lægge unge af forskelligt køn under 18 år på samme værelse, med mindre vi fik begge forældrepars underskrift. Men det var altså også tilbage til 1961-63.

Man kan være meget ensom hjemme og føle, det bliver endnu værre, når man rejser væk. Man kan også føle sig godt tilpas med socialisering og med komfort, som der heldigvis nu er masser af muligheder for. Der bygges flere enkeltværelser på hotellerne, og krydstogtskibene indretter flere og flere single kabiner, som kun koster en anelse mere end halvdelen af en dobbelt.

Spies har lavet en aftale med Ældre Sagen om en række afgange for et antal grupper i alderen over 50 år, andre bureauer har tilbud i enhver aldersklasse i ydersæsonerne, når der ikke er udsolgt.

Selv om vi i Danmark har flere singler, både yngre og ældre, end tidligere, er behovet for at opleve noget sammen med andre usvækket.

I branchen regner man i statistikker med, at op mod en halv snes procent af kunderne er singler, men virkeligheden tyder på to-tre procent. Resten er nok alene i det daglige, men rejser med familien og tæller så i en anden statistik.

De kan nynne med på ’Hele ugen alene’ – og alligevel nyde tilværelsen. Der er nok at vælge imellem, når man bor i Danmark og gerne vil til udlandet.

God weekend.