Fra spisekuponer til all inklusive

Ejvind Olesen

Ejvind Olesen

WEEKENDKLUMME: Danmarks (igen) største rejsearrangør Spies fylder 60 i år. Vi har set på, hvad der rørte sig på Memory Lane for bare 42 år siden.

Af Ejvind Olesen

”Spies Rejser overvejer at gå over fra spisekuponer til halvpension på hotellerne. For 9,20 kr. kan man heller ikke få meget mad på Rhodos nu om dage. Af 18 pensioner og hoteller har Spies for tiden kuponer på de 13, og den politik er næppe klog. Kuponer er udmærket op til en vis hotelkategori, men næppe længere. Prisen for en middag på Dionysos Hotel er 27,60 kr., og kuponen dækker kun en lille del af en middag, også ude i byen.”

Et uddrag fra det første større feriemagasin vi skrev på Berlingske Tidende i april 1974, hvor vi besluttede os til at sætte fokus på Rhodos. Vi kunne have valgt Mallorca, men det havde andre gjort. Grækenland var nr. tre på charterbranchens hitliste

Spisekuponerne var en underlig opfindelse, som kun blev lanceret for at opfylde kravene til datidens charterflyvning, hvis man ikke købte halvpension på hotellerne. I dag er en meget stor del af Spies hotellerne all inklusive på et ganske andet niveau

Det var også året, hvor de fleste opererede med olietillæg (i dag brændstoftillæg som fortsat eksisterer hos nogle, bl.a. SAS), fordi den lammende oliekrise ikke var overstået. En krise på grund af at lande, der sympatiserede med Israel, heriblandt Danmark, blev boykottet af Mellemøstens olieleverandører.

En annonce i samme magasin fra Spies: ” Intet olietillæg hos Spies. De sparer fra 100 til 200 kr., alene på olien for eksempel til Mallorca. Totalpris: Mallorca fra 295 kr. for en uge, Rhodos fra 395 kr.”

Simon Spies vidste, han kunne drille pastor Krogager ved ikke at tage noget tillæg. ”Det har jeg råd til”. Det havde Krogager og Tjæreborg ikke.

Andre glimt fra Grækenland. En liter benzin til verdens dyreste pris 3,40 kr. for super og 2, 67 kr. for laveste oktantal. Grækenland var på vej med benzinkuponer som i Italien, så ville prisen gå ned i 2,40 kr. for en liter super. (Europas billigste Finland med 1,96 kr. for super). I Grækenland herskede juntaen og kørte turismen stramt.

I øvrigt fastslog vi i magasinet, at de største rejsearrangører i 1974 til Rhodos var Tjæreborg med 2.000 senge om ugen, fulgt af Spies med 1.600, Unisol med 500 og Irma Pas med 250.

Derudover havde Stjernerejser, Vingrejser og Falke Rejser året før ca. 5.000 gæster på øen hele sæsonen. Altså små tal i forhold til Spies og Tjæreborg.

Det var dengang. Nu er der ingen tvivl. I Danmark har Spies købt og helt udraderet Tjæreborg- brandet og er landets største rejsearrangør.

Er der da alt ikke noget Tjæreborg tilbage? Jo i Finland, ejet af Spies.

God weekend med lidt historisk tilbageblik med baggrund i Spies` førerposition.