Bookingmaskiner i Danmark skal undersøges

hotelstjernerHOTELLER: Forbrugerstyrelsen. vil iværksætte undersøgelse af markedet for online-hotelbooking for afklaring af, om der eksisterer konkurrencebegrænsende aftaler inden for online hotelbooking.

Inden for de seneste uger har situationen omkring Online Travel Agents, OTA’ernes, krav om ”pris-klausuler” og ”last room avalibility” i kontrakterne med hotellerne taget en ny udvikling, som har skabt en uens retstilling på europæisk plan.

I to lande, Tyskland og Frankrig, foreligger der nu domstolsafgørelser, som har kendt prisklausulerne ulovlige. Således tabte OTA’erne en sag ved regionalretten i Dusseldorf (landsretten), som kendte prisklausulerne ulovlige, og for kort tid siden tabte Expedia en tilsvarende sag ved den franske Court Commercial  Paris (Sø- og Handelsretten), som ligeledes erklærede brugen af Price Parity for ulovlig.

Samtidig har konkurrencemyndighederne i Sverige, Frankrig og Italien, indgået frivillige aftaler med Booking.com

Aftaler, som giver hotellerne ret til at sælge til en anden pris til andre bookingportaler, men som fortsat tillader brugen af prisklausuler stiller hotellerne lige vidt i forhold til ikke at kunne tilbyde gæsterne en bedre pris på eget website.

Horesta og den europæiske organisation, HOTREC, tager derfor afstand fra disse aftaler. Efter deres opfattelse løser de på ingen måde problemet – men lægger tværtimod hindringer i vejen for, at konkurrencemyndighederne griber ind over for de konkurrencebegrænsende klausuler.

Booking.com har brugt det seneste år på at nå til enighed med konkurrencemyndighederne i Frankrig, Sverige og Italien om de ovenfor nævnte frivillige aftaler og forsøger at lave en lignende aftale med andre lande også.

På et møde med Horesta har myndighederne meddelt, at man nu har besluttet at iværksætte en undersøgelse af markedet for on-line hotelbooking, med henblik på en afklaring af, hvorvidt der eksisterer konkurrencebegrænsende aftaler eller adfærd inden for online hotelbooking.

Horesta vil følge undersøgelsen tæt og sikre, at branchens synspunkter bliver hørt.

De seneste måneders udvikling illustrerer meget tydeligt, at en fælles europæisk løsning – som vi hele tiden har arbejdet for – vil være at foretrække frem for, at konkurrencemyndighederne i de enkelte lande behandler det samme spørgsmål forskelligt.

Derfor vil Horsta fortsat – ud over trykket på de danske konkurrencemyndigheder – sammen med den europæiske hotelorganisation, HOTREC, lægge pres på EUs konkurrencemyndigheder for at nå en model, der kan sikre ens regler for alle.