Børnefamilier på krydstogt

WEEKENDTIPS:  Det kræver næsten en studiekreds eller et forskningsprojekt at finde ud af et krydstogt for hele familien. Og hvad koster det egentlig. –Swimmingpool for blebørn.

Af Ejvind Olesen

Nu ved jeg, hvad jeg vil være, når jeg bliver stor. Jeg vil være forsker. Sådan èn der graver sig ned i et emne og kloger sig, når pressen spørger ind. Se bare Deadline hver aften på TV, og det er utroligt, hvad der forskes i. Engang satte vi fokus på emnet på min gamle avis. Jeg fattede stor interesse for at forske i vandmøller i Nordslesvig. Det blev aldrig nogen stor succes..

I dag tror jeg, at mit valg ville falde på børnefamilier på krydstogt. Forleden læste jeg nemlig, at danske børnefamilier vil på krydstogt. Det sagde i hvert fald kommunikationschef Glenn Bisgaard fra Apollo Rejser. Og det bakkes op af mange af hans kolleger fra en halv snes krydstogtbureauer, og de ved forhåbentligt mest om denne ferieform.

Jeg er ikke så vild med at repetere den game myte, som Apollo også gør, ”Cruisekonceptet har haft et lidt blakket ry”. Med 48 krydstogter i bagagen siden 1986 ved jeg jo godt, hvad der hentydes til. Som en bekendt sagde ” Jeg skal ikke holde ferie på et sejlende plejehjem.” Og de amerikanske damer med blåt hår er jo legendariske.

Men nu siger Apollo, at tiden er kommet til børnefamilierne, og det har jeg forsket lidt i. Hele familien vil på krydstogt sammen, fordi det minder dem om en charterferie. Med bamseklub og hele molevitten. Problemet er bare, at de ikke ved, hvad det koster. Det kan godt skræmme dem.  Spørg især Disney. Udenfor skoleferierne er det, det samme som hos charterbureauerne, da falder priserne betydeligt.

Jeg har prøvet at sammenligne de forskellige regler og priser. Det er bestemt ikke helt let. Derfor kan jeg måske få det anerkendt som forskning? Rederierne er ikke engang enige om, hvornår man er et barn. Nogle siger 12 år, andre 16 og helt op til 18 år. Enkelte helt op til 21 år. Ikke fordi jeg synes det er særligt fascinerende for en 17- årig at sejle rundt i Middelhavet i samme kahyt som far og mor.

Nu er jeg måske ikke helt fair, men det forekommer mig, at i takt med, at der kommer flere og flere og større og større krydstogtskibe, stiger priserne. Ikke bare på skibene, men også for passagererne om bord.

Helt overordnet ser det ud til, at en uge til sommer i skoleferien på Middelhavet inklusive fly for to voksne og et barn på et gennemsnitsskib koster mellem 20.000 og 40.000 kr. Her vægter børnenes alder og skibets størrelse og indretning meget. Skal det være indvendig kabine for børnene, og udvendig eller balkon for de voksne? Eller et af de helt store skibe med op til 5.000 passagerer?

Det bliver svært, for ældste deltager i en kabine skal være fyldt 21 år. Dels af sikkerhedsgrunde, dels fordi rederierne gerne vil have en så god omsætning i barer og restauranter (maden er altid inklusive i basis restauranter), men der må ikke serveres spiritus af nogen art for passagerer under 21 år efter amerikansk lov.

Danske familier med børn bestiller selvfølgelig to kabiner ved siden af hinanden. Hvem der sover ved siden af hvem, går rederiet trods alt ikke op i. Per tradition er danskere ikke nær så autoritetstro som for eksempel svenskere

At flere og flere familier gerne vil på krydstogt er rigtigt nok, og der indrettes også flere familierum på nye skibe, som for eksempel hos MSC Cruise, ofte beregnet til fem-seks personer. De bliver i øvrigt hurtigt udsolgt.

De bedste børneaktiviteter, og de mest spændende i en højsæson for danskerne, er hos Disney Cruise og Royal Caribbean. De første sælger meget lidt i Danmark. RCCL rigtigt mange.

Noget tyder dog på, at MSC Cruise og Costa Cruise Line ligger i spidsen med salg til børnefamilier med vægt på sol og varme. De er normalt også de billigste. Derfor topper Middelhavet i den skandinaviske sommer og ikke så meget fra København langs Norges kyst eller Baltikum. De ruter hitter ikke rigtigt hos ungerne. Og vejret slet ikke

Mere information er der fortsat behov for, når man sælger krydstogter. Mon alle sælgere i danske bureauer ved, hvem der har swimmingpools for blebørn? Eller børn kommer ”gratis” med ved kun at betale afgifter og skatter, som let løber op i et par tusinde kr. Det er der kun Royal Caribbean, der har et særligt område til de helt små. Indrettet med moderne vandland med rensningsanlæg.

Hvorfor nu al den snak (og forskning) om krydstogter? Fordi der i den forløbe uge har været lovprisning af ”Børnefamilier vil på krydstogt”. Og fordi vi i weekendudgaverne på standby.dk gerne vil have endnu flere forbrugere blandt vore læsere. Og forbliver en feriedrøm for rigtigt mange.

Krydstogter er et fremragende produkt, men nu og da får netop denne ferieform lidt mere ros, end den har fortjent. Ved en senere lejlighed kigger vi på de deciderede luksus muligheder.

Tak til mycruise.dk for hjælp til dette forskningsprojekt.