Ansvarlige for rekordkonkurs skal dømmes

Birgitte Fjeldhoff, tyrkiet eksperten

Direktør i Rejsegarantifonden, Birgitte Fjeldhoff, foran Tyrkiet Ekspertens hovedkontor i København. Foto: Preben Pathuel.

REJSEBUREAUER: Med tab på 30 mio. kr. blev Tyrkiet Ekspertens konkurs i oktober 2013 den hidtil dyreste for Rejsegarantifonden. Fonden stævner nu tre af bureauets topfolk og håber på ”signalmæssig” dom – det skal have konsekvens at gå konkurs med så stort tab.

Rejsegarantifonden stævner i dette kvartal tre hovedpersoner bag Tyrkiet Eksperten, der krakkede i oktober 2013. Navnene nævnes i Rejsegarantifondens pressemeddelelse i går, Gündüz Dogusoy, ”bagmanden” for Tyrkiet Eksperten, hans hustru, Fatma Zeynep Dogusoy, der ved krakket var adm. direktør, og Fer Cellek, charterrejsebureauets tidligere adm. direktør.

”Vi får måske ikke noget ud af at hive dem i retten. De vil sige, at de ikke har midler til at tilbagebetale de 30 mio. kr. Men får vi medhold, vil dommen have klar signalværdi: Rejsegarantifonden vil ikke acceptere et så stort tab – uden det får konsekvenser for de ansvarlige. Vi vil forfølge de ansvarlige,” sagde Rejsegarantifondens adm. direktør, Birgitte Fjeldhoff, i går til standby.dk

Om de tre snart stævnede møder op i retten er en anden historie. ”Det kan også være, at de møder og bestrider vores udlægning,” siger Birgitte Fjeldhoff.

Direktøren for Rejsegarantifonden tilføjer, at kurator i boet efter Tyrkiet Eksperten, advokat Ole Borch, kigger på, om der kan gøres ansvar gældende overfor Tyrkiet Ekspertens revisionsfirma.

Omkring 650 danske rejsearrangører er registeret i Rejsegarantifonden – ca. 25 pct. skal af forskellige årsager stille forhøjet garanti. Tyrkiet Eksperten var ikke blandt disse, fordi Rejsegarantifonden stolede på dets statsautoriserede revisorfirma, Athos (i dag Baker Tilly). Men Tyrkiet Ekspertens regnskabstal var ikke troværdige, diplomatisk sagt. ”Det er ærgerligt med en konkurs, men denne havde vi ikke set komme,” siger Birgitte Fjeldhoff.

Da Tyrkiet Eksperten 12. oktober 2013 meddelte Fonden, at det ikke var muligt at fortsætte driften, anmodede Fonden kurator undersøge, om der var grundlag for retsforfølgning. Kurator Ole Borchs undersøgelser blev afsluttet i september sidste år og han konkluderede, at en politianmeldelse næppe ville føre til en strafferetlig efterforskning – men der var grundlag for at indlede retssag om fastlæggelse af erstatningsansvar for det tab, selskabet og/eller kreditorerne blev påført i perioden op til konkursen, hedder det i pressemeddelelsen fra Rejsegarantifonden.

De 30 mio. kr., konkursen i Tyrkiet Eksperten har kostet Rejsegarantifonden, fordeles bl.a. over afregning af pensioner overfor de ansatte, flyrejser på kredit fra det tyrkiske flyselskab Corendon, lån og kreditter fra et andet tyrkisk flyselskab, Onur Air, samt at Tyrkiet Eksperten frem til det sidste tog imod betaling for rejser ”på et tidspunkt, hvor muligheden for gennemførsel af rejserne må have været usandsynlig,” hedder det.

Det tilføjes i pressemeddelelsen: ”Fonden vil ikke acceptere, at man som rejseudbyder ukritisk lader stå til og bevidst efterlader sig så få slettede beviser som muligt.”