’Terrorbombe påvirker næppe rejser til Tyrkiet’

Bombeeksplosionen i går skete på Sultan Ahmet Pladsen i Istanbul.

Bombeeksplosionen i går skete på Sultan Ahmet Pladsen i Istanbul.

TURISME: Selvmordsbomben i Istanbul i går får næppe betydning for danskernes rejser til selve Tyrkiet, vurderer charterbranchens formand. DRFs direktør gætter på, der er par tusinde danskere i Istanbul nu.

En syrisk statsborger sprængte i går sig selv i luften med selvmordsbombe i Tyrkiets største by, Istanbul. I alt omkom 10, bl.a. otte tyske turister. Mindst 15 blev såret, heriblandt en norsk turist.

Det danske udenrigsministerium opdaterede i går sin rejsevejledning til Tyrkiet og skrev bl.a. ”Man bør indtil videre undgå offentlige pladser og andre steder, hvor mange mennesker er samlet.”

Fra Danmarks Rejsebureau Forening siger adm. direktør, Lars Thykier, til standby.dk: ”Det er frygteligt, men terror kan desværre ikke undgås. Det har vi desværre set gentagne gange.

Jeg har været i Istanbul mange gange, det er en fantastisk hyggelig by. Mange danske gymnasieklasser tager f.eks. på en slags dannelsesrejse til Istanbul. Ud over en rig kultur, har Istanbul bl.a. et fantastisk natteliv.

Også i Istanbul gør tyrkerne, hvad de kan for at have høj sikkerhed. Der er megen kontrol, også i området hvor bomben sprang i går. Nu håber jeg selvfølgelig ikke, at terrorbomben i går er starten på en bølge.

DRFs medlemmer er selvfølgelig opmærksomme på problemet. Vi informerer de rejsende om, at de bl.a. skal færdes med agtpågivenhed,” siger Lars Thykier, der gætter på at der i øjeblikket er et par tusinde danskere i Istanbul.

Og formanden for charterselskabernes brancheforening, RID (Rejsearrangører i Danmark), Bravo Tours adm. direktør, Peder Hornshøj, sagde til standby.dk:

”Det er selvfølgelig forfærdeligt hvad der er sket. Istanbul er slet ikke en charterdestination fra Danmark.  Jeg tror ikke, at bombeeksplosionen betyder noget, set i forholdet af rejser til Tyrkiet. At der igen springer en bombe i Istanbul, påvirker ikke salget af rejser til det øvrige Tyrkiet. Det er vores erfaring fra tidligere sager. De ting kan kunderne sagtens skille ad.”

Udenrigsministeriets rejsevejledning for Tyrkiet indledes med disse ord: ”Danske rejsende har i almindelighed et problemfrit ophold i Tyrkiet.

Der er en betydelig risiko for terrorangreb i Tyrkiet.

Den 12. januar 2016 fandt eksplosion sted på Sultan Ahmet Pladsen i Istanbul. Danskere bør indtil videre undgå offentlige pladser og andre steder, hvor mange mennesker er samlet. Danskere bør altid følge de lokale myndigheders anvisninger.

Forud for dette angreb fandt et terrorangreb sted den 10. oktober mod demonstration tæt på hovedbanegården i Ankara. Dette angreb kostede ca. 100 dræbte og flere hundrede sårede.

Andre angreb har de senere år fundet sted forskellige steder i Tyrkiet, herunder i Istanbul og Side. Det kan ikke udelukkes, at turister også kan blive ramt enten bevidst eller ved et tilfælde. Det er derfor meget vigtigt, at rejsende holder sig på sikker afstand af alle politiske forsamlinger og demonstrationer.

Terrorangreb er som udgangspunkt rettet mod tyrkisk militær og politi eller politiske forsamlinger og demonstrationer. Der finder mange terrorangreb sted i den østlige del af Tyrkiet og der er eksempler på mindre angreb på sådanne typer mål andre steder i Tyrkiet, bl.a. i Istanbul.

Den seneste udvikling i forholdet mellem Tyrkiet og kurdiske og militante islamitiske grupper, der er engageret i konflikterne i Syrien og Irak, har skærpet sikkerhedssituationen i Tyrkiet,” står der bl.a. i rejsevejledningen fra Udenrigsministeriet i København.