Så gik uge 47

thanksgivingTURISME: Gilleleje har 156 hoteller – På fattiggård i Svendborg – Godt amerikanske kalkuner ikke har fået fugleinfluenza – Lars Liebst om udløbsdato.

Af Ejvind Olesen  

THANKSGIVING I NEW YORK: Vi vidste det jo godt. At en Thanksgivingaften i New York er som Juleaften i København, bortset fra afslutningen. Ud af mine ca. 55 besøg i New York, har der været få netop denne aften. Et år med op mod et hundrede danskere med på turen, havde vi besluttet at opleve Thanksgiving. Gå ud og spise og se lidt på bylivet. Det blev som en Juleaften derhjemme, hvis man ellers går ud i København den aften, hvilket de færreste gør. Familierne samledes inden døre om kalkunen. Den store, tørre fugl, som skal have alle mulige tilsætninger for at smage af noget – Vi havde reserveret bord på min favorit steak house, Gallaghers’, med de gamle professionelle boksere i rammer på væggen, Joe Louis, Jack Dempsey, Muhammed Ali med flere. Højovnene var i gang, men der var knap nok fyldt. Helt imod sædvane, havde det været let at få bord. Der var heller ikke mange på gaderne først på aftenen. Og der var ikke udsolgt til juleshowet i Radio City Music Hall. Endnu et bevis på en familieaften. ”Når vi endelig ser hinanden, skal vi hygge”. Selv om amerikanerne slet ikke kender det ord. – Undtagelsen var nogle unge, som begyndte at stille op ved butikkerne i lange køer midt på aftenen. Efterhånden kom også de ældre til, og præcis midnat åbnede dørene sig til det shopping-race på Black Friday. (Sådan var det sikkert også i aftes) Millioner af kalkuner havde da forladt denne verden. De kunne selvfølgelig også have fået fugleinfluenza. – Glædelig Thanksgiving America.

FATTIGGÅRDEN: Enhver turist på Sydfyn burde sætte et par timer af til et besøg på Fattiggården i Svendborg. Den sidste fattiggård i Danmark, som lukkede i 1976. Man forstår det ikke, at disse forhold for fattiglemmer, børn og gamle mennesker er sluttet for så relativt få år siden. I denne uge var der quiz på TV2, mens man gik rundt i de gamle bygninger, som nu er Danmarks eneste fattigdomsmuseum, indrettet som det var, da det lukkede. Det var de mest ynkelige og ydmygende forhold. At tænke sig, at små drenge og piger, som ikke kunne ligge tørre, blev sendt ud i gården i frostvejr om natten og fik klø med den våde og frosne ble. Så kunne de lære det, kunne de. Få lidt af et kulturelt chok, men spring ikke over et besøg, når du er i nærheden.

HOTELMYLDER: Booking.com har fundet ud af, at jeg sikkert ønsker at bo på hotel i Helsingør. Hvorfor ved jeg ikke. Efter 56 år i Hørsholm 20 km. Derfra. ”Vi har det rigtige til dig, Ejvind, med de laveste priser i 40 dage,” skriver mine venner fra booking.com. En kærlig tanke. Siden Kystens Perle, Hotel Trouville og Hornbæk Badehotel lukkede, har jeg ment, at Nordsjælland har savnet kvalitetshoteller, men det er helt unødvendigt. Der er et mylder af hoteller, fortæller mine venner i hotel.com.- Hør blot: Gilleleje 156, Dronningmølle 47, Helsingør 27, Hulerød 4, Græsted 7, Snekkersten 4.  – Undskyld men 156 i Gilleleje? Hvor i alverden ligger de? Og 27 i hotelfattige Helsingør. Efter lidt research fandt jeg ud af, at det er de samme hoteller vi taler om. Hører dit hotel til i Gilleleje, hører det også til i Hillerød. Når der er syv hoteller i Græsted, tæller det også i Frederiksværk 19,3 km. væk.- Hold op, hvor vi gungrer. Skagen, gå bare hjem og læg dig.

CITATET: Lars Liebst, adm. direktør, 60 år i tirsdags: ”Jeg vil aldrig sætte et tidspunkt på min udløbsdato. Så længe jeg synes det er sjovt at arbejde. Medmindre der er nogen, som siger, at jeg burde gøre noget andet.”

Mads Fuglede, analytiker i BT: ”I USA skal man opleve Midtvesten og prærien. Det er to stærkt undervurderede områder.”

SMILET: ”Hvad lavede du, før du blev europamester i svømning?” – ”Jeg var postbud i Venedig.”