Ryanair opgiver igen dansk retssag

ryanair første fly i københavns lufthavnLUFTFART: Ryanair har ikke succes med sine søgsmål ved danske domstole. Flyselskabet har netop trukket sig i den sidste resterende sag – mod en række LO-forbund, som Ryanair i Arbejdsretten vil have gjort ansvarlige for at forhindre rettidig afgang for selskabets første flyvning 18. marts fra Københavns Lufthavn.

Da Ryanair 18. marts startede sin første rute til Københavns Lufthavn fra Dublin, mødte en række fagligt aktive i lufthavnen op ved standpladsen, hvor flyet holdt. Ved deres tilstedeværelse – som fagforeningerne kaldte ”en happening” og Ryanair ”en blokade” – forsinkede de flyets afgang med tre timer.

Det fik Ryanair til at sagsøge SAS Ground Handling og fagforeningen 3F for medansvar. Ryanairs advokat sendte sagen til Københavns Byret, der afviste at behandle den og henviste til Arbejdsretten. Ryanair appellerede denne kendelse til Østre Landsret, der også henviste til Arbejdsretten. Men nu har Ryanair netop meddelt, at man helt dropper søgsmålet mod fagforeningerne i Arbejdsretten.

Dermed har Ryanair opgivet samtlige civilretlige og fagretlige sager i Danmark. Tilbage står de to nederlag, Ryanair fik i Københavns Byret og Arbejdsretten, konstaterer fagforeningen 3F.

I en kommentar til at Ryanair har droppet sagen i Arbejdsretten, siger formand 3F i Kastrup, Henrik Bay-Clausen, til standby.dk: ”Vi havde set frem til sagen, men glæder os over, hvis dette betyder, at Ryanairs skoleridt med at stævne alt og alle slutter nu.”

”Det ville i Arbejdsretten have været vigtigt for os at understrege, at der ikke var tale om en blokade, men en happening, da de fagligt aktive i lufthavnen hele tiden fulgte anvisninger fra politiet og lufthavnens sikkerhedspersonale,” siger Henrik Bay-Clausen.

Tre højesteretsdommere sagde i kendelse sidst i juni i Arbejdsretten, at det var lovmedholdeligt, hvis danske fagforeninger iværksatte konflikt mod Ryanair i Københavns Lufthavn, fordi Ryanair ikke vil indgå overenskomster med – primært udenlandsk – personale, stationeret i København.

Ryanair indgår ikke overenskomster med fagforeninger, kun – indirekte – med de enkelte ansatte. Ryanairs personale er f.eks. piloter ansat via deres egne enkeltmands-firmaer i skattely eller kabineansatte hyret via rekrutteringsbureauer. Dermed har Ryanair intet ansvar ved f.eks. sygdom.

Som konsekvens af kendelsen fra Arbejdsretten lukkede Ryanair i juni sine to danske baser i Københavns og Billunds lufthavne – og flyver nu kun til Billund, København og Aarhus fra Ryanair-baser udenfor Danmark.