Mulig millionregning til WoCo-spidser

melodi grand prix 2014, foto Andres Putting (EBUBUDGETROD: Wonderful Copenhagens tidligere direktion og hovedparten af den tidligere bestyrelse skal muligvis holdes ansvarlige for tab på 46 mio. kr. for skandalen omkring Melodi Grand Prix i København i 2014, mener Erhvervsstyrelsen.

Hovedparten af medlemmerne af den tidligere bestyrelse i WoCo kan blive draget til økonomisk ansvar for de store budgetoverskridelser ved Eurovision i 2014. Det fremgår af såkaldt agterskrivelse fra Erhvervsstyrelsen, skriver Ritzau.

Efter det økonomiske rod ved det europæiske melodi grand prix i København, ønskede Erhvervsstyrelsen at WoCo kom under skærpet tilsyn, ligesom styrelsen mente, at WoCo’s daværende direktion samt bestyrelse risikerer straffe- eller erstatningssager.

WoCo fik hård kritik af Erhvervsstyrelsen for låneaftalerne med Danmarks Radio, uden at styrelsen havde accepteret lånene, hvilket den skal, da WoCo er en offentlig erhvervsdrivende fond.

I mandags kom seneste kapitel i sagen, da Erhvervsstyrelsen sendte sin såkaldte agterskrivelse.

Indholdet af denne sendte Wonderful Copenhagens nye adm. direktør, Mikkel Aarø-Hansen, i går til bl.a. WoCo’s tidligere bestyrelsesmedlemmer.

Skrivelsen kan ses på visitcopenhagen.dk – skriv ”agterskrivelse” i søgefunktionen.

Om det mulige erstatningskrav til flere tidligere bestyrelsesmedlemmer, siger en af dem, Morten Jung, 1. viceborgmester på Frederiksberg, til Ritzau: ”Man har et ansvar som bestyrelsesmedlem. Men ingen af de øvrige bestyrelsesmedlemmer traf beslutninger for egen vindings skyld.”

Morten Jung kan som en af tre tidligere bestyrelsesmedlemmer næppe blive draget ansvarlig, fremgår det af agterskrivelsen.

De to andre er, efter standby.dks oplysninger, Gentoftes borgmester, Hans Toft, og koncerndirektør for Bella Centers BC Hospitality Group, Allan Agerholm, der forlod bestyrelsen i september 2014.

Morten Jung, Hans Toft og Allan Agerholm stemte på ekstraordinært bestyrelsesmøde i WoCo i august 2014 imod, at Wonderful Copenhagen skulle dække underskuddet i WoCos projektselskab, ESC 2014, som var oprettet for at afvikle Eurovision i København.

Allan Agerholm havde i går ”ingen kommentarer” til sagen, men sagde i oktober 2014 til standby.dk bl.a.: ”Jeg trak mig, da jeg ikke kunne leve med det meget mangelfulde informationsniveau til WoCo’s bestyrelse i forbindelse med forløbet omkring Eurovision Song Contest i København. Det afgørende ”strå” for min beslutning om at forlade bestyrelsen kom, da den øvrige bestyrelse afviste mit forslag om, at bestyrelsen skulle bede Rigsrevisionen kulegrave forløbet om Eurovision.”

WoCo’s underdirektør Martin Bender blev i august 2014 første offer for den tredobbelte budgetoverskridelse i forbindelse med Eurovision-finalen i København. Kort efter trak også formanden for WoCo’s bestyrelse, Michael Metz Mørch, sig. Han blev erstattet af Peter Højland, tidligere direktør i SAS.

WoCo’s adm. direktør de seneste 20 år, Lars Bernhard Jørgensen, gik først af i starten af sidste år, da han blev afløst af Mikkel Aarø-Hansen.

Eurovision-finalen i København blev tre gange så dyr som forventet. Budgettet blev overskredet med 77,4 mio. kr., viste redegørelse fra WoCo-selskabet bag Eurovision, Projektselskabet ESC 2014, der havde WoCo’s fire daværende direktionsmedlemmer i sin bestyrelse.

WoCo havde efter Eurovision et underskud på 58 mio. kr. Samlet var Eurovision budgetteret til at koste 34,6 mio. kr. – prisen endte på 112 mio. kr.