Horesta utilfreds med sanktioner

Hotel-house-keepingHOTELLER: Arbejdstagere, regering og arbejdsgivere er enige om ny trepartsaftale, som skal sikre dansk erhvervsliv 8.000 nye praktikpladser. Men ifølge Horesta rammer aftalens sanktioner skævt pga. elevmangel.

Den nye trepartsaftale skal blandt andet styrke det økonomiske incitament til at oprette praktikpladser hos virksomhederne.

Arbejdsgiverforeningen for den danske hotel- og restaurationsbranche, Horesta, glæder sig over fokus på at sikre fremtidens arbejdskraft. Men, lyder det fra Horesta, alarmklokkerne ringer, da aftalen vil sanktionere virksomheder, der ikke skaber nok praktikpladser i forhold til deres antal af faglærte.

”Landets hoteller og restauranter har nemlig flere praktikpladser end elever, og det kan med den nye aftale komme til at koste virksomhederne,” siger arbejdsgiverforeningen, der tilføjer: ”Andet trin i trepartsforhandlingerne skal med både pisk og gulerod skabe mindst 8.000 nye praktikpladser. Man vil sanktionere virksomheder, der ikke skaber nok nye praktikpladser.”

Horesta frygter en skæv model, som vil ramme de virksomheder, der står klar med praktikpladser, men som er ramt af elevmangel.

”Vi fik sidste år foretaget en undersøgelse, hvor 14 pct. af de adspurgte virksomheder forgæves havde forsøgt at rekruttere elever, og over 25 pct. af virksomhederne oplevede, at det var blevet vanskeligere at finde elever. Derfor er det helt skævt, at disse mange virksomheder nu skal betale for, at der ikke kommer tilstrækkeligt mange unge ud af uddannelsesinstitutionerne,” siger Katia K. Østergaard, Horestas adm. direktør.

Hotellerne og restauranterne har set stigning på fire pct. i antallet af indgåede praktikaftaler, men det er ikke nok til at følge med branchens store vækst.

”Omvendt glæder vi os over, at der bliver mere fleksible løsninger for ledige, som skal løftes fra at være ufaglærte til faglærte, at skolerne motiveres til at lave virksomhedsaftaler i stedet for at lade eleverne blive i skolepraktikken og at virksomhederne får højere lønrefusion under skoleperioder,” siger Katia K. Østergaard.